Navigátor bezpečného úvěru – výsledky 2012

04.12.2012: EEIP ve spolupráci s Univerzitou Karlovou zveřejnila studii Navigátor bezpečného úvěru 2012, která je výsledkem 2. ročníku  projektu Navigátor bezpečného úvěru (garantem projektu je Prof. Michal Mejstřík, manažerem projektu je Petr Teplý), jehož cílem je:

1)   zmapovat a popsat český trh spotřebitelských půjček,

2)   posoudit kvalitu jednotlivých poskytovatelů,

3)   nabídnout veřejnosti nástroj, díky němuž se dají finanční instituce jednoduše porovnat, a přispět tak ke zlepšení úrovně finanční gramotnosti.

Hlavním zjištěním Navigátoru je, že trh spotřebitelských úvěrů je v České republice rozdělený na dvě zcela odlišné skupiny – tzv. bezpečné věřitele s relativně vysokou mírou regulace a férovým přístupem k zákazníkům a tzv. predátory, kteří zpravidla zneužívají lidské touhy po penězích a úrovně finanční gramotnosti a půjčují za značně nevýhodných podmínek.

Bezpečný je podle Navigátoru takový úvěr, jehož parametrům žadatel rozumí, zná kvalitu vybraného poskytovatele a chápe důsledky splácení i nesplácení tohoto úvěru. Na základě těchto tří kategorií (s vahami 40 %, 30 % a 30 %) bylo stanoveno 14 kritérií, jejichž vážený průměr určil výsledné pořadí v Navigátoru. Finanční instituce byly posuzovány na příkladu třicetitisícové půjčky s roční splatností a stotisícové půjčky se splatností pět let. Pokud instituce získala 5-10 bodů, zařadila se do skupiny bezpečných, výsledek 0 – 4,99 bodů znamenal umístění mezi úvěrovými predátory.

Navigátor bezpečného úvěru (viz také http://navigatoruveru.cz/) jako pilotní srovnávací projekt chce také vyvolat kvalifikovanou diskuzi nad tématem spotřebitelských úvěrů. Jeho závěry a know-how jsou k dispozici nejen odborné i laické veřejnosti, nýbrž i státním institucím či regulátorům ve snaze o zlepšení legislativního prostředí v této oblasti, což by mělo přispět i ke zlepšení úrovně finanční gramotnosti v České republice.

Shrnutí studie lze nalézt zde.

Prezentace výsledků ze dne 4.12.2012 lze nalézt zde.