Evropská komise schválila restrukturalizační plán Českých aerolinií

20.09.2012: Evropská komise informovala 19. září 2012, že ve druhé, a zároveň konečné, fázi šetření Českých aerolinií, schvaluje restrukturalizační plán českého národního dopravce jako věrohodný dokument, který zaručuje obnovení životaschopnosti letecké společnosti.

Součástí rozhodnutí je i stanovisko o tom, že restrukturalizační podpora v podobě kapitalizace úvěru od společnosti Osinek a zrušení zajištění zástavy úvěru od Osinku, je veřejnou podporou, jež byla poskytnuta v souladu s pravidly Evropské komise, a neporušuje tak pravidla hospodářské soutěže ani jednotného evropského trhu.
Samotné rozhodnutí o tom, že půjčka ve výši 2,5 miliard korun, kterou v roce 2009 Českým aeroliniím poskytla společnost Osinek, byla v pořádku, oznámila Evropská komise již v březnu letošního roku s odůvodněním, že podmínky, za kterých byl úvěr poskytnut, byly komerční a reflektovaly situaci na trhu.

Vyjednávací tým za Českou republiku vedl prof. Michal Mejstřík, předseda dozorčí rady Český Aeroholding,a.s. a ředitel EEIP, a.s.