Studie EEIP o vlivu globální krize na podniky v ČR

30.06.2012: Reálný vliv globální krize na výsledky činnosti podniků v ČR byl předmětem analýzy EEIP pro Svaz průmyslu a dopravy.

EEIP zpracovala studii „Reálný vliv ekonomické krize na výsledky činnosti podniků“ pro Svaz průmyslu a dopravy. Celá studie je k dispozici na webu Sociální dialog (zde). Studie na robustním vzorku dat o 50 tis. podnicí   ch  identifikovala slabiny a silné stránky podniků působících na českém území s ohledem na jejich stupeň kontroly, velikost a technologickou náročnost.

Výsledky indikují, že podniky pod zahraniční kontrolou vykazují větší efektivitu než podniky pod domácí kontrolou, a objevuje se tudíž dualita české ekonomiky. Drobné a malé podniky se ukázaly jako ohroženější skupina v období krize, protože jejich expozice vůči rizikům je větší než u středních a velkých podniků. Nejvyšší odolnost vůči krizi a rovněž dlouhodobě nejvyšší efektivitu ukázaly podniky působící v high tech sektoru. Celkově lze konstatovat, že český podnikatelský sektor si během zkoumaného období 2006-2010 vedl jako celek obstojně. Nicméně zůstává na odpovědnosti vlastníků a manažerů podniků adekvátně řídit obchodní a tržní rizika v dobách konjunktury i krize. Toto se sice mnoha českým podnikům daří, nicméně stále existují podniky mající velké rezervy při řízení rizik zejména během krizových období.