Navigátor bezpečného úvěru ukazuje směr zájemcům o úvěr

30.11.2011: EEIP ve spolupráci s Univerzitou Karlovou zveřejnila studii Navigátor bezpečného úvěru.

Dne 30.11.2011 Dr. Petr Teplý prezentoval výsledky projektu Navigátor bezpečného úvěru (garantem projektu byl Prof. Michal Mejstřík), jehož cílem bylo:

1)   zmapovat a popsat český trh spotřebitelských půjček,

2)   posoudit kvalitu jednotlivých poskytovatelů,

3)   nabídnout veřejnosti nástroj, díky němuž se dají finanční instituce jednoduše porovnat, a přispět tak ke zlepšení úrovně finanční gramotnosti.

Hlavním zjištěním Navigátoru je, že trh spotřebitelských úvěrů je v České republice rozdělený na dvě zcela odlišné skupiny – tzv. bezpečné věřitele s relativně vysokou mírou regulace a férovým přístupem k zákazníkům a tzv. predátory, kteří zpravidla zneužívají lidské touhy po penězích a úrovně finanční gramotnosti a půjčují za značně nevýhodných podmínek.

Bezpečný je podle Navigátoru takový úvěr, jehož parametrům žadatel rozumí, zná kvalitu vybraného poskytovatele a chápe důsledky splácení i nesplácení tohoto úvěru. Na základě těchto tří kategorií (s vahami 40 %, 40 % a 20 %) bylo stanoveno 13 kritérií, jejichž vážený průměr určil výsledné pořadí v Navigátoru. Finanční instituce byly posuzovány na příkladu třicetitisícové půjčky s roční splatností a stotisícové půjčky se splatností pět let. Pokud instituce získala 5-10 bodů, zařadila se do skupiny bezpečných, výsledek 0 – 4,99 bodů znamenal umístění mezi úvěrovými predátory.

Navigátor bezpečného úvěru jako pilotní srovnávací projekt chce také vyvolat kvalifikovanou diskuzi nad tématem spotřebitelských úvěrů. Jeho závěry a know-how jsou k dispozici nejen odborné i laické veřejnosti, nýbrž i státním institucím či regulátorům ve snaze o zlepšení legislativního prostředí v této oblasti, což by mělo přispět i ke zlepšení úrovně finanční gramotnosti v České republice.

Oficiální tiskovou zprávu lze nalézt zde.